Οι Σπαζοκεφαλιές του Καπετάνιου της Λογοτεχνίας

Σαν σήμερα στις 28/9/1993 γεννήθηκε ένας ακόμη μεγάλος σουρεαλιστής συγγραφέας της εγχώριας λογοτεχνίας – πεζογραφίας και του Θεάτρου, που ταυτόχρονα ήταν και ποιητής κριτικός όλων των παραπάνω, στην Αγία Ευθυμία του νομού Φωκίδας, στη νότια Στερεά, κουβαλώντας και μεταλαμπαδεύοντας τους γρίφους της Πυθίας, με δικούς του όρους και φυσικά χωρίς να αποδίδει στο έργο του μαντικές ικανότητες.

Θεωρείται μια τεράστια πρωτοπορία στον χώρο των γραμμάτων και των λογοτεχνών και ενώ οι σπουδές του πραγματοποιήθηκαν σε Αίγιο και Πάτρα, το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το έζησε στην αγαπημένη του πατρίδα την Χαλκίδα, αφήνοντας σε κάθε γραφή του ζωντανά τα αποτυπώματα του χώρου που ζούσε.

Ο Μπάρμπα Γιάννης, είναι ο Καπετάνιος της Ελληνικής Λογοτεχνίας, θυμίζοντας τον “Καπετάν Σουρμελή” η τον “Καπετάν Γκρις” που εν πολλοίς θα μπορούσαν να ήταν και οι αυτοβιογραφίες του(αν δεν ήταν κι όλας), ταράζοντας τα ήδη ταραγμένα “τρελά νερά” που αλλάζουν κατεύθυνση και διεύθυνση ανάλογα με τις ώρες τους.

Η Γραφίδα του μεστή και ουσιώδης με υπερρεαλιστικά χαρακτηριστικά προσιδιάζει τις μηχανές μιας “τράτας κουλουριώτικης” που κάνει τον περίπλου της πόλης που τον σκλάβωνε, αλλά και αγαπούσε απέραντα, περιμένοντας την καλή ψαριά που ανέκαθεν προσλάμβαναν πρώτες οι αμφίβιες πάπιες που γι αυτόν αποτελούσαν τον “διάβολο της Καβιανής”.

Ανέκαθεν έφτιαχνε “σπαζοκεφαλιές” που τον έφερναν απέναντι στους ξιπασμένους “μικροαστούς”που ενδιαφέρονταν μόνο για τους “εαυτούληδες” τους.

Τους εν λόγω τους έστηνε με το γάντι στις “πετροκολώνες του λιμανιού” για να τους πει πως όλοι τους δεν κάνουν τον έρωτα.

Οι Μονίμως ανέραστοι και “βοϊδάγγελοι” μικρομέγαλοι, που δεν έχουν ίχνος φαντασίας και δημιουργικότητας, αλλά αντιγράφουν ο ένας τον άλλο και η “φυγή τους προς τα εμπρός”, είναι μια οπισθοδρόμηση και μια παλινδρόμηση με σημαδεμένα τραπουλόχαρτα προς τα πίσω. Αυτή η τακτική τους οδηγεί στις “άδειες καρέκλες” της προσευχής και της απολογίας τους στο “μεγαλοδύναμο”, που μονίμως θα ευλογεί τις σοδειές και τις αμαρτίες τους, για να μπορέσουν να κατακτήσουν τις όμορφες κυράδες που ταξιδεύουν μόνες με τους συρμούς με τους παράδες τους

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s