Διατροφική υποχώρηση

Η κρητική γαία ειδικά την άνοιξη οργιάζει σε ποικιλίες από χόρτα που έχουν και την τοπική τους ονομασία(ντοπιολαλιά).
Πλούσια σε βιταμίνες C, Ε & D αλλά και άλλα αλκαλικά και όχι μόνο στοιχεία πολύ χρήσιμα για την υγεία, με τα περισσότερα να φύονται στο Δυτικό Ρέθυμνο και αρκετά λιγότερο στην επαρχία Αποκορώνου στα Χανιά.
Γενικά η χλωρίδα της Κρήτης αποτελείται από 1800 περίπου είδη φυτών από τα οποία τα 180 είναι ενδημικά δηλαδή συναντώνται στην Κρήτη και πουθενά αλλού στον κόσμο και αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην Μεσογειακή Διατροφή που ειδικά αυτές τις μέρες τις έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη μιας και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστήμα, ενώ από τον Οκτώβρη που θα έχουμε διατροφικό πρόβλημα που ξεκινάει από την ΚΑΠ που από το 1981 και μετά με τις διάφορες αποχρώσεις και παραλλαγές της μας έχει απαγορεύσει πρώτα και κύρια αυτό που ονομάζουμε πολυκαλιέγια κλπ
Η Κ.Α.Π της ΕΕ σήμερα με τον Codex Alimentarius, αποτελούν τον Νο 1 Κίνδυνο για μαζική εξάπλωση ειδικά μετά τη λύση της υγειονομικής κρίσης τον Καλοκαίρι, θα κάνει την εμφάνιση η διαφαινόμενη μεγάλης κλίμακας επισιτιστική κρίση που μάλλον θα επέλθει στα μέσα του Φθινοπώρου. Όλες οι εξαγωγικές χώρες βόειου & χοιρινού κρέατος εντός και εκτός ΕΕ, ΗΠΑ, Ολλανδία, Γαλλία, Πολωνία και Αργεντινή έχουν δηλώσει πως προτίθενται να κλείσουν τα σύνορα τους για μην έχουνε πρόβλημα εσωτερικής κατανάλωσης έπειτα από τις επιταγές των Τραπεζών Τροφίμων. Το ίδιο θα κάνουν και οι σιτοβόλώνες της Ευρώπης Λευκορωσία, Ουκρανία και Ρωσία όπου μαζί με το Καζαχστάν και την Πολωνία παράγουν το 70% των σιτηρών και άλευρων της παγκόσμιας αγοράς.
Ως χώρα το 70% του γάλακτος κρέατος που καταναλώνουμε είναι Γαλλικής και Ολλανδικής παραγωγής, μιας και φροντίσαμε από τότε που μπήκαμε στην ΕΟΚ που μετεξελίχθηκε σε ΕΕ, θα μας φέει σε δύσκολη θέση και μακάρι να βγουμε ψεύτες
Πολλοί λιγοί είναι αυτοί που κρατάνε τοπικούς σπόρους που ξέρουν τη διατροφική αξία της γης μας κι ενάντια στην πολιτική της ΕΕ (ευτυχώς υπάρχει και η απειρθαρχεία και ανυπακοή), μια γη που τη γεμίσαμε Ελιές και Πορτοκαλιές, δίφορες λεμονιές, αβοκάντο κλπ. Φυσικά όταν υπήρχε η ΕΣΣΔ ήμασταν ευνοημένοι και τα δίναμε με τη μέθοδο του «Clearing» δίνοντας γεωρικά προϊόντα και ως αντάλλαγμα παίρναμε βιομηχανικά προϊόντα, τεχνογνωσία δομικά υλικα. Όλος ο στόλος των τρόλει στην Αθήνα, τα μισά βαγόνια του ΟΣΕ και του ΗΣΑΠ, τα ιπτάμενα δελφίνια, λεωφορεία, πούλμαν, τηλέφωνα, αυτοκίνητα, τα μεγάλα σταδια της χώρας και το ΣΕΦ φτιάχθηκαν με αρχιτεκτονική και μηχανική υποστήριξη από την ΕΣΣΔ με αυτή τη μέθοδο. Τώρα αυτά δεν υπάρχουν.
Φροντίσαμε από χώρα εξαγωγής να γίνουμε χώρα εισαγωγής γεωργικών προϊόντων με αποτέλεσμα οι μισοί νέοι αγρότες της Κρήτης να μη γνωρίζουν τα παρακάτω που επί αιώνες ήταν μέρος της διατροφής μας και θεωρείται μια εκ των πιο υγιεινών της υφιλίου;
Πείτε μας τα πιο εμπορικά χόρτα της Κρητικής γης, πόσοι ξέρουν τις Αμπελαδρές, τις συρίδες, τις καυκαλίδες, τα τσοχάκια, τις λαγουδοπατούχες, τις προβατσούλες, τα κουρνοπόδια, τα λαμπαθα, τα τσιλιμπινίδια, τους αχατίζκους, τις κουτσουνάρες, τα παχάκια, τα λαγουδόχορτα, τις αβρονίες, τις αδρές, τα ραδίκια, το άγριο σταμναγκάθι και άλλα πολλά, που και το ανοσοποιητικό μας ενισχύουμε και σε κάθε δύσκολη περίοδο μας έβγαλε ζωντανούς, σε μια ύπαιθρο που είχε πολλαπλές λύσεις και τώρα καμία.
Αν κάποτε η ύπαιθρος παρήγαγε πληθώρα προϊόντων, τώρα πασχίζει να θρέψει με ένα είδος σε κάθε περιοχή με αποτέλεσμα την αθρόα εισαγωγή προϊόντων να έχουμε θέμα.
Τελικά όσο περισσότερο εξαρτόμαστε από την ΕΕ, τόσο μεγάλα θα είναι τα προβήματα μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s