Έφυγε μαζί με το Καλοκαίρι…

SpanosΟ συνθέτης του Νέου Κύματος, της ακουστικής μουσικής με το πιάνο και την κλασική κιθάρα, της απέραντης ακτής και των Καλοκαιρινών ερώτων έσβησε σήμερα στα 85 του χρόνια μαζί με το καλοκαίρι, ωστόσο οι νότες και οι μελωδίες του παραμένουν χαραγμένες σε σχήμα καρδιάς στις αμμουδιές και στα ηλιοβασιλέματα των συνθετικών του κάδρων. Ο Γιάννης Σπανός, ο μεγάλος ερωτικός μουσικοσυνθέτης από το Κιάτο της Κορινθίας δεν θα μένει πια μαζί μας, γιατί το προτελευταίο Καλοκαίρι της δεκαετίας τον πήρε μαζί του από το χέρι στο φευγιό του για να του τραγουδάει από τους ουρανούς και ίσως αυτός να είναι ένας από τους λόγους που άνοιξαν οι κρουνοί του Ουρανού στην πατρίδα του κάτω απ΄το Αυλάκι, καθώς και στην Αττική…

Ο Γιάννης Σπανός δεν ήταν ένα απλό κεφάλαιο, σήμερα θρηνεί το Πανελλήνιο, ήταν μια μοναδική παρουσία, τόσο μεγάλη όσο και ταπεινή, που ξεχείλιζε από ευγένεια χωρίς όμως να είναι ευγενής και αλαζόνας(όπως όλοι οι εν λόγω), που οι νότες του σκορπούσαν το ερωτικό του ταμπεραμέντο και τα ηχοχρώματα του που ήταν ταυτόσημα με τα πολύχρωμα ηλιοβασιλέματα.

Η τελευταία του έξοδος κινδύνου συμπίπτει με την φυγή των αποδημητικών πουλιών που ζητούν πιο θερμά κλίματα και εικόνες γεμάτες λάμψη, όπου οι ευαίσθητες και χάρτινες καρδιές σιγοτραγουδούν μέχρι να ξαναγυρίσουν απ΄τα ξένα χωρίς αυτόν όμως….

Καλό ταξίδι Αγαπημένε Γιάννη Σπανέ, ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει, να πούμε ότι δε θα μας λείψεις, μάλλον θα είναι ένα τεράστιο ψέμα από αυτά που δεν αξίζει να αναφέρει κανείς σοβαρός άνθρωπος!!!

Η Δισκογραφία του:

  • 1965 Ο Γιάννης Σπανός Παίζει Σπανό
  • 1965 Αποδημίες – Καίτη Χωματά
  • 1966 Η Σούλα Μπιρμπίλη σε τραγούδια του Γιάννη Σπανού και του Νότη Μαυρουδή
  • 1967 Α’ Ανθολογία -Νέο Κύμα
  • 1968 Β’ Ανθολογία -Νέο Κύμα
  • 1968 Ο Γιάννης Σπανός Διευθύνει Γιάννη Σπανό
  • 1969 Σκιές στην άμμο -Καίτη Χωματά, Μιχάλης Βιολάρης
  • 1969 Μια Κυριακή -Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Σταμάτης Κόκοτας, Βίκυ Μοσχολιού
  • 1969 Όλο το καλοκαίρι -Μπέμπα Μπλάνς
  • 1971 Εκείνο το καλοκαίρι- Αφροδίτη Μάνου (Α’ Βραβείο Μουσικής Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)
  • 1972 Η γλυκειά Ίρμα -Έλλη Λαμπέτη
  • 1973 Μέρες Αγάπης -Δήμητρα Γαλάνη
  • 1974 Ο Μορμόλης – Χρήστος Λεττονός, Γιάννης Φέρτης, Ξένια Καλογεροπούλου , Τάνια Τσανακλίδου
  • 1974 Οδός Αριστοτέλους -Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου ,Γιάννης Καλατζής
  • 1975 Γ’ Ανθολογία -Αρλέτα, Κώστας Καράλης
  • 1976 η Αλέκα Κανελλίδου τραγουδάει Γιάννη Σπανό
  • 1977 Η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδάει Γιάννη Σπανό
  • 1978 Μ’αγαπούσες θυμάμαι -Δήμητρα Γαλάνη
  • 1981 Στου καιρού τα ρέματα -Μανώλης Μητσιάς
  • 1982 Φίλε -Τάνια Τσανακλίδου
  • 1984 Έξοδος Κινδύνου -Άλκηστις Πρωτοψάλτη
  • 1985 Χάρτινες Καρδιές – Γιάννης Πουλόπουλος
  • 1988 Προσωπικά -Ελένη Δήμου
  • 1991 Ανάμεσα σε δυο αγάπες (β’ πλευρά με στίχους Αντ. Ανδρικάκη)-Χριστίνα Μαραγκόζη
  • 1992 Η Τάνια Τσανακλίδου τραγουδάει Γιάννη Σπανό
  • 1992 Να’χα δυο καρδιές να σ’αγαπώ -Κατερίνα Κούκα
  • 1993 Ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγουδάει Γιάννη Σπανό
  • 1996 Άκου λοιπόν -Ελένη Δήμου