Μια ακόμα ιστορική ακροβασία στα όρια της Παραϊστορίας

Μια ακόμα ιστορική ακροβασία στα όρια της Παραϊστορίας

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL
διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

Ενώ έχουμε πήξει σε ιστορικές «μελέτες» δημοσιευμένων και αδημοσίευτων «ιστορικών αρχείων» που στηρίζονται στην λογική του «σου ΄πα, μου ‘πες»- και κατ΄ επέκτασιν Σούπες και μάλιστα νερόβραστες.
Έχουμε πήξει με «ιστορικούς» τύπου Ρατσένκο – Χαράρι κλπ «λαμπρούς ιστορικούς» μελετητές κι επιστήμονες της «ιδεογραφικής» επινόησης, όχι μέσα από το ιστορικό γεγονός, αλλά μέσα από το ιστορικό συμβάν, που αντικειμενικά δεν χαρακτηρίζει κάτι που άλλαξε τον κόσμο.
Για παράδειγμα το πέρασμα του Προύθου από τον Υψηλάντη, αποτέλεσε ιστορικό γεγονός, διότι καθόρισε τις επερχόμενες Επαναστάσεις στη Βαλκανική Ευρώπη κι όχι μόνο. Τον Προύθο, όμως καθημερινά τον περνούν χιλιάδες άνθρωποι και αυτό δεν συνιστά κάποιο ιστορικό γεγονός, αλλά ένα αδιάφορο εν πολλοίς συμβάν, διότι δεν αλλάζει συγκλονιστικά κάτι στην ιστορία, τοπικά, εθνικά, διεθνικά η παγκόσμια.
Στη σύγχρονη Αγγλοσαξονική και βαθιά Προτεσταντική οπτική και ηθική της ιστορίας, το ιστορικό συμβάν διαγράφει το ιστορικό αξίωμα του ιστορικού γεγονότος και είναι πλέον ο μόνος καθοριστικός Παράγοντας.
Ας κάνουμε μια φαντασιακή υπόθεση ως παράδειγμα, ο Κυρ Παντελής(ως σημαντικό κοινωνικό πρόσωπο της εποχής του), πάει στο Super Market την Πέμπτη 3 του Μάρτη του 1988, για τα ψώνια της εβδομάδας, με μια λίστα γραμμένη σε χαρτί και μετά από 30 χρόνια εμφανίζεται ξαφνικά το εν λόγω χαρτάκι που βρέθηκε στην τσέπη του κυρ Παντελή, με τις ανάλογες φθορές και στην πίσω σελίδα και όψη, της λίστας για τα ψώνια του Super Market, εμφανίστηκε και διαβάστηκς ένας ακαθόριστος ερωτικός στίχος.
Αυτός ο ακαθόριστος ερωτικός στίχος γίνεται ελατήριο για αντικείμενο ιστορικής μελέτης, των αποφάσεων του, όχι μόνο για τα ψώνια, αλλά και για το σύνολο των προσωπικών του και πολιτικών επιλογών, με όρους μετανεωτερικότητας και πάντα όταν γίνεται λόγος γι αυτόν υπάρχει η συνθηματολογική μομφή στο πρόσωπο του, η οποία ήταν τι άλλο, παρά μια υπόθεση και μάλιστα φαντασιακή.
Εκεί ακριβώς εστιάζει μια μεγάλη πλέον μερίδα δυτικών Ιστορικών όπως οι προαναφερθέντες Ουκρανός Εθνικιστής Ρατσένκο και ο Ισραηλινός Χαράρι και οπαδός της «Μεγάλης Επανεκκίνησης», που προτάσσουν τον Βολονταρισμό του Συμβάντος «Κορυφαίο Ιστορικό Γεγονός» και μάλιστα πρώτης γραμμής όπως αυτά τα ανεκδιήγητα ντοκιματέρ του History Channel.
Στο παραπάνω υποθετικό Παράδειγμα, ο Κυρ Παντελής γίνεται αντικείμενο μελέτης με όρους Ηρακλή Πουαρό, όχι με όρους ιστορικής Επιστήμης.
Για να μην επισέλθουμε σε βαθιά επιστημολογικές σημειώσεις και σε βαθιά και κουραστικά στοιχεία, που αφορούν την ιστορία ως επιστήμη και όχι ως παραεπιστήμη, παραφιλολογία και παραϊστορικό κουτσομπολιό τύπου «Τρίτο Μάτι», όπως τη διαλεκτική συμφωνία και συνάφεια, σύνθεση και αντίθεση ανάμεσα στις «βαθιές ιστορικές αιτίες» και «τις τυχαίες ιστορικές αιτίες», αλλά και το ρόλο τους.
Οφείλουμε να επισημάνουμε το γεγονός, ότι αν το τυχαίο (ούτε καν οι τυχαίες ιστορικές αιτίες, αλλά το τυχαίο συμβάν) και το πως επενέργησε αυτό, η το κάθε ιστορικό συμβάν, ούτε καν γεγονός στο κεφάλι του κάθε Κυρ Παντελή, έχουμε ΠΑΡΑΪΣΤΟΡΙΑ, δηλαδή δεν έχουμε Ιστορία που κάποιοι την ονομάζουν «αντισυμβατική»(σιγά να μην είναι και με ολίγον ζάχαρη).
Ιστορικό γεγονός έχουμε μόνο όταν το «κύριο ιστορικό γεγονός» και όχι ένα τυχαίο συμβάν και οι πηγές του είναι αντικειμενικές και έχει επαληθευθεί ως τέτοιο, καθώς και η διαλεκτική σχέση ανάμεσα στις «βαθιές ιστορικές αιτίες» και «στις «τυχαίες ιστορικές αιτίες», αναγνωρίζει τις πρώτες ως κύριες. Εκεί στηρίχθηκε όλη η Αναθεώρηση της Ιστορίας του Β’ ΠΠ, η της Μικρασιατικής Καταστροφής, τόσο από τα δεξιά, όσο και από το κέντρο και απ΄ τα Αριστερά. Ούτε συνωστισμό είχαμε όπως ήθελε να μας πει η κ. Ρεπούση στις προβλήτες της Σμύρνης, ούτε για όλα τα κακά έφταιγαν οι Νεότουρκοι, ο Λένιν και οι Μπολσεβίκοι που εξόπλισαν τους Νεότουρκους όπως έλεγαν Ιστορικοί όπως ο Μακαρίτης ο Καργάκος εκ Δεξιών του Πατρός, βγάζοντας λάδι την Αντάντ, της οποία τα εγκλήματα πλήρωσαν πάνω από 1.500.000 Μικρασιάτες Πρόσφυγες!!!
Τώρα γιατί όλα αυτά, γιατί άλλη μια εξέχουσα ιστορική περσόνα, ο καθηγητής κ.κ. Μαραντζίδης, με την ίδια λογική εξέδωσε προ ημερών ένα βιβλίο που είναι σε αυτή τη λογική, βγάζοντας με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο την νέα «αντικομμουνιστική» του χολή και φυσικά το νέο Αντικομμουνιστικό Μανιφέστο με όρους Αγκάθα Κρίστι.
Ο εν λόγω διεισδύει με τα μούτρα, στην ιστορία ενός πολιτικού κόμματος που μάλλον αντιπαθεί, δεν χωνεύει παθολογικά εξίσου με έναν φασίστα και χρησιμοποιεί για αποδεικτικά στοιχεία, κάτι απίθανα, έως και φτιαχτά ιστορικά τεκμήρια ως κύρια και βασικά, για ιστορικές πηγές. Από αυτές που και ο κύριος Ρατσένκο(γνωστός οπαδός των Κουλάκων) είχε εμφανίσει, χρησιμοποιήσει και παρουσιάσει, αλλά ουδέ μια σχέση έχουν με ιστορική έρευνα και σοβαρή μελέτη, δε μιλάμε για ιστορική όσο είναι δυνατόν, αμεροληψία, γιατί εδώ θα γελάσουν και τα τσιμέντα.
Έτυχε να το διαβάσουμε το εν λόγω και αυτό το συμπέρασμα που βγάλαμε ήταν, ένα και μοναδικό, όταν μερίδα της «ιντελιγκέντσιας» λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει γενικευμένη και συντεταγμένη αντεπίθεση της αστικής τάξης και των ταγών της βασισμένη σε ιστορικές ανακρίβειες και αναλήθειες με βάση προσωπικές θέσεις κι απόψεις, για πλήρη αναθεώρηση και ξαναγράψιμο της Ιστορίας, ακόμα και με ψέμματα, ενώ τέλος η Ουκρανοποίηση της ΕΕ, έχει ήδη ξεκινήσει, και αμέσως επόμενος στόχος φαινομενικά είμαστε εμείς, εφόσον είμαστε ακόμα στους βατήρες της αφετηρίας και εκκίνησης, που μάλλον είναι και οι οιωνοί και προπομποί της.

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1: Ορισμένα αναρτώμενα πολυμέσα από το διαδίκτυο στους ιστότοπους μας, όπως εικόνες & κυρίως video που αναρτούμε (με τη σχετική σημείωση της πηγής η οποία αναγράφεται πάνω και μέσα στην ίδια την προβολή τους), αναδημοσιεύονται θεωρώντας ότι είναι δημόσιας προβολής χρήσης και αναδημοσίευσης. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, καλλιτεχνών, μουσικών, τραγουδοποιών, συγκροτημάτων, δισκογραφικών εταιρειών, κινηματογραφιστών, φωτογράφων, η ιδιοκτητών καναλιών στα διαδικτυακά πολυμέσα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολoγίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα άρθρων συνεργατών και αυτό δε μας δεσμεύει ως επιχείρηση. Για άρθρα και διαφημιστικό υλικό που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς το πρώτο απηχεί την προώθηση και προβολή των διαφημιζόμενων και το δεύτερο αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο και τις ιστοσελίδες μας.  


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2:Το portal istosch data &technologies lab χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή άρθρα των συντακτών και συνεργατών του. Κάνει αναδημοσιεύσεις μόνο από αυτούς και με την δική τους συναίνεση από τα δικά τους ηλεκτρονικά έντυπα και δίνει επίσης σε αυτούς το δικαίωμα της αναδημοσίευσης. Οποιοσδήποτε άλλος θέλει να αναδημοσιεύσει οτιδήποτε πρέπει να έχει την έγγραφη άδεια του portal, istosch data &technologies lab που εκπροσωπείται δια του αρχισυντάκτη του. Διαβάστε τους όρους  παροχής και χρήσης του δικαιώματος η μη αναδημοσίευσης των κειμένων. 

Σχολιάστε